Zoekresultaten:

    Nieuws

    Payrolling vanaf 1 januari 2020

    20-09-2019

    In de Wet Arbeidsmarkt in Balans is opgenomen dat de arbeidsvoorwaarden en de flexibiliteit die nu van toepassing zijn op payrolling per 1 januari 2020 gaan veranderen. Tot 1 januari 2020 vallen payrollwerknemers onder de voorwaarden van de ‘Cao voor Uitzendkrachten’. Payroll is vanaf 2020 puur bedoeld om je werkgeverschap uit te besteden met 1 op 1 dezelfde voorwaarden als de medewerkers de men zelf in dienst heeft. De belangrijkste redenen waarom werkgevers voor payrolling kiezen zijn: flexibiliteit, risicodekking en tijdsbesparing. Vanaf 1 januari is de flexibiliteit niet meer van toepassing op payrolling.


    Het grote verschil tussen payroll en uitzenden is dat de werkgever bij payrolling zelf de werving en selectie uitvoert en de werknemer vervolgens onderbrengt bij een payroll bedrijf. Het juridisch werkgeverschap en de daarbij horende risico’s worden uitbesteed aan het payrollbedrijf. Bij het uitzenden wordt de werving en selectie door het uitzendbureau gedaan en is het uitzendbureau zelf de juridisch werkgever. Aan de hand van de volgende vragen kan vastgesteld worden of een werknemer per 1 januari een uitzendkracht of een payrollmedewerker is, dit dient per individu vastgesteld te worden en is op voorhand erg belangrijk om te bepalen, de volgende criteria worden hiervoor gehanteerd:

    • Wie heeft de werving en selectie uitgevoerd en treedt op als feitelijk werkgever?
    • Wordt de werknemer exclusief ter beschikking gesteld aan een derde?

     

    Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee doelgroepen die gebruik maken van payrolling: reguliere werkgevers en uitzendbureaus die de backoffice uitbesteden aan een payrollbedrijf.

     

    Reguliere werkgevers
    Bij reguliere werkgevers gaat het om de werkgevers die zelf de werving en selectie van hun werknemers doen en deze vervolgens onder brengen bij een payrollbedrijf. Het payrollbedrijf wordt de formele werkgever en neemt de administratieve taken en risico’s op zich. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het functioneren van de werknemer.

     

    2020: Veel payrollbedrijven zullen vanaf 1 januari 2020 de werving en selectie voor hun rekening gaan nemen om op deze manier de cao voor uitzendkrachten te kunnen toepassen. Hierdoor kunnen de werkgevers de flexibiliteit blijven toepassen. Maar dit zal extra kosten met zich mee gaan brengen. De payrollbedrijven zullen meer uitzendbureau worden en op een eigen manier de werving gaan inkleden.

     

    Uitzendbureaus die de backoffice uitbesteden aan een payroll bedrijf
    De reden dat veel uitzendbureaus de backoffice uitbesteden aan een payrollbedrijf is om zich meer bezig te kunnen houden met de corebusiness van het uitzendbureau, namelijk het bemiddelen van werknemers. Door de backoffice uit te besteden aan een payrollbedrijf hoeft men zich niet bezig te houden met de administratieve taken en weten ze dat zaken rondom contracten, cao’s en wetgeving goed geregeld zijn.

     

    2020: Minister Koolmees heeft meerdere keren aangegeven dat het uitbesteden van de backoffice vanaf 1 januari 2020 onder payrolling zal vallen. Waar de oplossing voor reguliere werkgevers vrij eenvoudig lijkt, blijkt dat voor het uitbesteden van de backoffice toch een stuk lastiger. Gevolg is dat veel uitzendbureaus die niet volledig op de hoogte zijn van alle wet- en regelgeving zelf formeel werkgever zouden moeten worden en dus verantwoordelijk worden voor hun personeel. Bij Comfort hebben we nog steeds een aantal mogelijkheden voor deze uitzendbureaus om samen te blijven werken met een backoffice partij die volledig voldoet aan de nieuwe regelgeving.


    Bron: Patriek Boer, Comfort BV



    ©2024 Ziezzo B.V.. Alle rechten voorbehouden. +31(0)33-2990030 info@ziezzo.nl