Zoekresultaten:

  Nieuws

  Linkse partijen willen meer rechten voor payrollers

  12-09-2017

  GroenLinks, SP en PvdA komen met een initiatiefwet om payrollmedewerkers beter te beschermen. De 200.000 mensen die via payroll-constructies werken, zouden net als hun collega's in vaste dienst, pensioen moeten opbouwen naast andere werknemersrechten. 'Twee mensen die hetzelfde werk doen moeten gewoon dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen', aldus PvdA-kamerlid Gijs van Dijk.


  Bij payrolling is een bedrijf zelf verantwoordelijk voor de werving en selectie, maar komt de medewerker in dienst van het payrollbedrijf dat ook de salarisverwerking voor zijn rekening neemt.

  De praktijk is omstreden in politiek Den Haag omdat veel opdrachtgevers het puur als administratief construct gebruiken om personeelskosten te drukken. Veel sectoren zetten payrollmedewerkers langdurig in voor kernactiviteiten, en laten hen dezelfde taken vervullen als vaste werknemers.

  Het is de eerste keer dat de drie linkse partijen zich als een blok achter zo'n wet scharen. De tekst zou nog in de conceptfase zijn, en gebaseerd worden op de in de ijskast gezette motie Hamer, die door minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) is omarmd als instrument om payrolling aan banden te leggen. Daar was vorig jaar wel steun voor in het parlement, maar Asscher kreeg coalitiepartner VVD niet mee, en ook de werkgeversorganisaties waren erop tegen.

  In de payrollsector wordt verbolgen gereageerd op het initiatief. Directeur Julius Kousbroek van WePayPeople vindt dat zijn branche wordt gedemoniseerd, terwijl die bijvoorbeeld veel kleinere bedrijven in een opstartfase ontzorgt. 'Vooral het mkb is huiverig voor alle plichten die kleven aan het aannemen van vast personeel. Bovendien heeft onze branche een belangrijke functie in de doorstroom van flexwerkers naar een vaste baan.'

  Mocht de initiatiefwet inderdaad lijken op de eerdere motie Hamer, dan ontstaan volgens hem grote problemen met de uitvoerbaarheid, zoals ook de Raad van State vorig jaar al waarschuwde in een zeer kritisch advies: de motie zou grote rechtsonzekerheid met zich meebrengen vanwege de reikwijdte, en zou bijvoorbeeld ook veel vormen van uitzenden raken.

  Daar vreest ook Jurriën Koops vande uitzendkoepel ABU voor. 'Wijzijn ook voor regulering vanpayrolling, en we zijn geenvoorstander van puur administratieve constructieswaarbij alle risico's gewoon bij deopdrachtgever blijven. Maar wevrezen dat dit soort initiatieven onbedoeld ook de verantwoorde vormen van flex beschadigen zoals uitzenden. Je drijft opdrachtgevers alleen maar naar minder gereguleerde vormen van flex en naar het inhuren van meer zzp'ers.'

   

  De drie linkse partijen hebben samen slechts 37 van de 150 Kamerzetels, maar rekenen op brede steun van andere partijen. Een eerdere poging om in het sociaal overleg tot nieuwe afspraken te komen over onder andere payrolling, strandde vorige week doordat VNO-NCW en MKB-Nederland niet mee zouden willen werken aan 'oneerlijke payrollconstructies', in de woorden van FNV-voorzitter Han Busker.


  Bron: https://fd.nl/economie-politiek/1217929/linkse-partijen-willen-meer-rechten-voor-payrollers  ©2020 Ziezzo B.V.. Alle rechten voorbehouden. +31(0)33-2990030 info@ziezzo.nl